Haleluja bardheblu: Ardi Mema fiton meritë vetëm kur ..shkarkohet !

Në kohën e të madhit Ali Mema, kur loja ishte shpirtërore dhe  s’kishte perëndi që ta ndrynte  brenda një skedine,   trajnerët ishin zotat e vetëm të  futbollit, ata që përcaktonin se si do të vazhdonte fati i futbollistit.  Në kohën e djalit të tij, trajnerit  Ardi Mema, graviteti moral i futbollit ka ndryshuar aq ndjeshëm, sa mund të thuhet pa frikë se, tani, janë futbollistët  që përcaktojnë fatin e trajnerit. Dhe për këtë rokadë pushteti, as nuk vihet në dyshim, kanë meritë të padiskutueshme presidentët e klubeve.  Ata, të cilët kur zbarkuan në fillim, pa mësuar akoma marifetet e zanatit,  e shikonin trajnerin si një shenjt,  si një magjistar që  me skemat e tij  taktike mund të ndryshonte  ngjarjet në fushë.

Kjo kohë ka vdekur tashmë dhe Ardi Mema është viktima e fundit,  për shkarkimin e të cilit kombinuan me marifet    presidenti Halili dhe futbollistët. Kishte javë që thuhej se koka e Memës ishte prerë  në gijotinën e gazetave , kishte javë që presidenti falte mëshirë për njeriun e stolit, gjersa erdhi  një ditë,  nga ato që tregojmë zotësinë për të tradhëtuar .. për të mirën e klubit. Dhe hipokrizia vishet bardheblu kur , fill pas fitores së bujshme në Gjirokastër,   merita ndahet  si me porosi  midis trajnerit të ri, Ahmataj dhe trajnerit të larguar,Mema. Kjo është haleluja : e hoqën për një humbje kur ishte në stol dhe i falin meritë për fitoren kur ..kur kishte ikur në shtëpi!

Një qokë tamam sipas zakonit tonë, kur je gjallë s’të duan, të lëvdojnë me overdozë hipokrizie kur nuk je më. Kështu ndodhi me Josën,  me lot  përcollëm edhe  brazilianin Ze Maria, që i lamë të kuptonte se “samba” jonë nuk ka lidhje me topin,  më shumë sesa me njerëzit.  Dhe në listën e madhe të trajnerëve të  shkarkuar  , kuptohet tek të gjithë klubet dhe jo vetëm tek Tirana, Ardi Mema do të kujtohet edhe për një deklaratë që kapërceu orbitën e kurajës klasike të trajnerëve: “ Ju nuk i doni ekipet që kanë bërë histori! Atëherë, le të argëtohen provincialët”.  Dhe në këto momente, kur predikohet se edhe Tirana është pretendente për titull, duke e shpërfillur faktin se një vit më parë shpëtuan për qime,  si mund të jetë në stol një trajner  që fshikullon mëkatet  e sistemit. Një sistem  uzurpues , tek i cili duhet  të marrësh leje edhe  kur të thuash nëpër intervista se..këtë vit jemi pretendentë për titull!

G.Sinemati

Botuar ne Panorama Sport