Përdhunim dhe tmerr, një histori sporti në Austri në 1975!

Viti 1975 nuk ka qenë mesjetë për Europën, padyshim as për Austrinë. Veçse, ja që nga ato që tregohen tani, tmerret paskan qenë të shumta. Tronditje e jashtëzakonshme pas rrëfimit të një ish-kampioneje të skive alpine, austriakes Nikola Verdenig, e cila akuzon se u përdhunua nga një shok i skuadrës, dhe se këto abuzime seksuale ishin “normë”. Verdenig doli e katërta në Lojrat Olimpike të vitit 1976 në Insbruk, në garën e zbritjes së lirë, veçse një vit më parë kishte kaluar traumën e jetës.

“U përdhunova në moshën 16-vjeçare nga një shok i skuadrës, – tregon ajo, – abuzimet seksuale ishin normë dhe asnjëra prej nesh nuk mund të bënte asgjë”. E përkthyer më shqip, kjo do të thotë se edhe shoqëria sportive (apo më gjerë, krejt shoqëria) austriake ishte e nivelit maskilist, duke shkelur me këmbë të drejtat e femrave.

Historia na ndihmon ta vërtetojmë këtë. Edhe pse femrat në Austri fituan të drejtën e votës relativisht herët, në 1919 (në Francë vetëm në 1945), pozicioni i femrës ka qenë shumë i ulur. Deri në vitet 70-të (kur duhet të kenë ndodhur përdhunimet), gratë kishin të drejta të pabarabarta në martesë, ndërsa tradhëtia bashkëshortore e femrës u hoq si krim vetëm në 1997, ndër shtetet e fundit europiane që e bëri.

E shkreta Nikolë dhe shoqet e saj, paskan qenë brenda normës që qenkan përdhunuar!

Sfidanti.al