Nga Kosova tek mbretërit e futbollit, në Shqipëri të kontrollojnë xhepat

Pse kemi qenë kaq të varur nga futbollistët me origjinë nga Kosova, aq sa janë thirrtur për të mbushur skuadrat përfaqësuese tonat, të të gjitha niveleve? Dhe arsyeja është shumë e thjeshtë. Andej kufirit i kanë injoruar kushtet e vështira të infrastrukturës dhe e kanë koncept të trashëguar pune, identifikimin e talenteve dhe më pas promovimin  e tyre. Në të kundërt, në Shqipëri, fëmijët shihen si mundësi fitimi, sa janë në ekipet zinxhirë, ndërsa kur rriten, në përgjithësi i mbyllet dera e ekipeve të para, të cilët rëndomë mbushen me futbollistë, duke filluar nga Ballkani dhe deri tek kontinetet e largëta, Azia, apo Afrika. Ja rasti i fundit, që shërben si shtysë, për të kuptuar se çfarë ndodh në anën tjetër të kufirit.

Një futbollist me prejardhje nga Kosova, por i lindur në Francë, Edi Kuka, i është nënshtruar të dielën provave me skuadrën e Realit të Madridit. Lojtari 12 vjeçar u përzgjodh si më i miri, jo në vendin e lindjes, por në atë të origjinës, ku edhe konkuroi, pra në Kosovë dhe ku Madrid Soccer Academy ka sjellë skautët e tij. Tashmë Kuka do t’i nënshtrohet provave për dy javë dhe më pas, skuadra mbretërore do t’i kthejë përgjigje, nëse do të vazhdojë të jetë pjesë e kampionëve të Evropës. Pra vetëm kaq nevojitet, një punë me pasion dhe vëmendje, ndërkohë që talentet lindin edhe në fusha jo shumë cilësore.