Olimpiket; të anuluara apo të bojkotuara, por kurrë të shtyra, Tokyo 2020 bën risinë

Tashmë është zyrtare, Lojërat Olimpike të Tokyos shtyhen për në vitin 2021 për shkak të emergjencës coronavirus. Nuk ka ndodhur kurrë më parë që ky eveniment të zhvillohet në një datë të mëvonshme, por nuk kanë munguar rastet kur ato janë anuluar apo bojkotuar.

Në fakt 3 edicione të Lojërave Olimpike u anuluan për shkak të luftës, në 1916, në 1940 dhe në 1944, ndërsa 3 edicione të tjerë u zhvilluan me numër të reduktuar pjesëmarrësisht për shkak të disa bojkotimeve në 1976, 1980 dhe 1984.

Gjatë viteve, lufta dhe politika e kanë ndaluar apo ridimensionuar Lojërat Olimpike. Në 1916, 1940 e 1944, Olimpiket nuk u zhvilluan për shkak të konflikteve  ndërkohë që ui mbajtën ato të Berlinit në 1938 ku Jesse Oëens fitoi 4 medalje të arta duke prishur planet e triumfit të Hitlerit

Më pas, 3 edicione të tjera të Lojërave Olimpike u zhvilluan me disa  mungesa të rëndësishme. Herën e parë ndodhi në Montreal në 1976 ku thuajse të gjithë shtetet afrikane me përjashtim të Bregut të Fildishtë dhe Senegalit vendosën te mos marrin pjesë në Olimpike pas pjesëmarrjes së all Blacks në një turn ë Afrikën e Jugut, vend I përjashtuar nga lëvizja olimpike në 1964 për shkak të ligjeve racial.

Kjo situatë u verifikua edhe 2 herë të tjerë për motive politike në vitet ’80. Në 1980 në Moskë, SHBA dhe disa aleatë të tjerë perëndimore dhe shtete arabe bojkotuan Lojërat pasi një vit më parë Bashkimi Sovjetik nisi pushtimin e Afganistaniut. Në këtë rast ishin 60 vende që refuzuan ftesën e Moskës. Në 1984 në Los Angeles ishte radha e bojkotit të Bashkimit Sovjetik duke iu përgjigjur menjëherë atij amerikë, veprim të cilit iu bashkuan edhe vende të tjera të bllokut sovjetik, ndërsa Jugosllavia, Rumania dhe Kina vendosën të marrin pjesë

Anulime apo bojkote që kanë bërë historinë e Lojërave Olimpike që u pasurua me vendimin e kësaj të marte me shtyrejn e Tokyo 2020 që ndodh për herë të parë, dhe për herë të parë motivi për një vendim të tillë nuk është as lufta e as politika, por një emergjencë shëndetësore.

Sfidanti.al

Tashmë është zyrtare, Lojërat Olimpike të Tokyos shtyhen për në vitin 2021 për shkak të emergjencës coronavirus. Nuk ka ndodhur kurrë më parë që ky eveniment të zhvillohet në një datë të mëvonshme, por nuk kanë munguar rastet kur ato janë anuluar apo bojkotuar.

Në fakt 3 edicione të Lojërave Olimpike u anuluan për shkak të luftës, në 1916, në 1940 dhe në 1944, ndërsa 3 edicione të tjerë u zhvilluan me numër të reduktuar pjesëmarrësisht për shkak të disa bojkotimeve në 1976, 1980 dhe 1984.

Gjatë viteve, lufta dhe politika e kanë ndaluar apo ridimensionuar Lojërat Olimpike. Në 1916, 1940 e 1944, Olimpiket nuk u zhvilluan për shkak të konflikteve  ndërkohë që ui mbajtën ato të Berlinit në 1938 ku Jesse Oëens fitoi 4 medalje të arta duke prishur planet e triumfit të Hitlerit

Më pas, 3 edicione të tjera të Lojërave Olimpike u zhvilluan me disa  mungesa të rëndësishme. Herën e parë ndodhi në Montreal në 1976 ku thuajse të gjithë shtetet afrikane me përjashtim të Bregut të Fildishtë dhe Senegalit vendosën te mos marrin pjesë në Olimpike pas pjesëmarrjes së all Blacks në një turn ë Afrikën e Jugut, vend I përjashtuar nga lëvizja olimpike në 1964 për shkak të ligjeve racial.

Kjo situatë u verifikua edhe 2 herë të tjerë për motive politike në vitet ’80. Në 1980 në Moskë, SHBA dhe disa aleatë të tjerë perëndimore dhe shtete arabe bojkotuan Lojërat pasi një vit më parë Bashkimi Sovjetik nisi pushtimin e Afganistaniut. Në këtë rast ishin 60 vende që refuzuan ftesën e Moskës. Në 1984 në Los Angeles ishte radha e bojkotit të Bashkimit Sovjetik duke iu përgjigjur menjëherë atij amerikë, veprim të cilit iu bashkuan edhe vende të tjera të bllokut sovjetik, ndërsa Jugosllavia, Rumania dhe Kina vendosën të marrin pjesë

Anulime apo bojkote që kanë bërë historinë e Lojërave Olimpike që u pasurua me vendimin e kësaj të marte me shtyrejn e Tokyo 2020 që ndodh për herë të parë, dhe për herë të parë motivi për një vendim të tillë nuk është as lufta e as politika, por një emergjencë shëndetësore.

Sfidanti.al