Futbolli e ndihmon zemrën apo është “AUTOGOL” për shendetin

Bet-Vicitor bashkëpunoi me departamentin e biomjekësisë në Universitetin e Leeds. Ata  analizuan 25 tifozë të Leeds Unitedit gjatë tri ndeshjeve kryesore të sezonit të kaluar të Championshipit,  nivelit të dytë të futbollit në Angli. Gjithsej, 25 tifozë të futbollit, mes moshës 20 dhe 62-vjeçare, u analizuan për t’i zbuluar efeket e ndjekjes  së futbollit nëpër stadiume në shëndetin e një personi.Pjesëmarrësit u ndanë në tri grupe pjesëmarrëse: Tifozë të Leeds Unitedit për 0-10 vjet, 20-30 vjet dhe 40+ vjet.Studiuesit i analizuan rrahjet e zemrës, presionin e gjakut dhe ndryshimet në gjendjen shpirtërore të tifozëve.

Rrahjet e zemrës u matën dy ditë para secilës ndeshje për ta kuptuar rrahjen mesatare të tifozëve, pastaj para ndeshjes, pas pjesës së parë dhe menjëherë pas përfundimit të ndeshjes. Pjesëmarrësit gjithashtu u përgjigjen në pyetjet për gjendjen e tyre shpirtërore.Sipas këtij studimi, ndjekja  e klubit të preferuar  në stadium ndikon në uljen e presionit të gjakut dhe shërben pothuajse si stërvitje kardiovaskulare. Në aspektin psikologjik, fitorja e skuadrës së preferuar e përmirëson gjendjen e tifozit për të paktën 24 orët e ardhshme, ndërsa disfata ndikon në pikëllim për një kohë më të gjatë.